Митови и вистини кои не се доволно познати | Фото/Видео

1794
Booking.com INT

Постојат широко распространети митови и многу „факти“,во кои сите веруваат, a кои всушност се лага. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

1. Наполеон бил низок

picasa41

Тој не бил многу висок, но со 170 см висина бил просечен Французин во тоа време.

2. Кинески ѕид

china-wall

Не, не е можно да се види од вселената.

3. Биковите мразат црвена боја

bulls-hate-red

Биковите се всушност далтонисти кои ги нервира ако некој им мафта со крпа над глава, и тоа го сметаат за закана.

4. Бананите растат на дрво

banana

Бананиното растение најчесто се смета за дрво, но нивното главно исправено стебло е всушност квазистебло.

5. Ако при варењето тестенини додадете масло, тие нема да се залепат

tenedzere-so-maslo

Единственото нешто што ќе се случи е дека водата нема да се запени, и нема да истече од тенџерето.

6. Лилјаците се слепи

bat1

Не само што добро гледаат, туку користат ехолокација за да се движат. Исто така, ни кртовите не се слепи, но полошо гледаат.

7. Имаме пет сетила

we-have-five-senses

Имаме уште најмалку дваесет сетила покрај мирис, допир, вкус, слух и вид, а меѓу другите се и рамнотежа, движење, глад и жед.

8. Кафето го дехидрира организмот

caffe

Кафето не нѐ тера толку често во тоалет како што некои мислат, бидејќи диуретскиот ефект на коефеинот е намален за количеството вода што се наоѓа во пијалокот.

9. Алкохолот убива мозочни клетки

brain1

Многу алкохол не е добро за никого, но не постојат докази дека повременото опивање ќе го оштети капацитетот на вашиот мозок.

10. Правило од пет секунди

rule-five-seconds

Ако мислите дека можете да изедете нешто што паднало на под само затоа што сте го зеле за покусо време, за пет секунди, треба да се знае дека бактериите ќе се најдат на храната без оглед на тоа колку кусо била таа на подот.

11. Монт Еверест е највисокиот врв на светот

mauna-kea-in-hawaii

Не, тоа е Мауна Кеа на Хаваите, ако се мери од основата до врвот. Еверест е највисок во споредба со нивото на морето.

12. Ако фрлите монета од Емпаер стејт билдинг можете да убиете случаен минувач

Кованата пара не може да постигне толкаво забрзување за да стане смртоносна, иако многу ќе ја заболи личноста која ќе биде погодена.

13. Кикириките припаѓаат на јаткастите плодови

leguminosa

Не, кикириките припаѓаат на друга фамилија, на билките Leguminosa.

14. „Ѕвончиња“ е божиќна песна

Оваа песна всушност е посветена на зимата и Денот на благодарноста.

15. Пушењето предизвика никодимски дамки

smoking-cause-stains-nikodimus

Никотинот е безбоен, а дамките се појавуват поради катранот.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...