НАВИКИ НА СРЕЌНИТЕ ЛУЃЕ 2 (читање 2 минути, ефект доживотен)

1589
Booking.com INT

ПРОДОЛЖЕНИЕ:

Bitcoin Exchange CEX.IO

12. Мудро избираат пријатели

Тагата го сака друштвото … Значи, важно е да се опкружувате со оптимистички луѓе кои ќе ве поттикнуваат да ги остварувате своите цели. Колку повеќе сте опкружени со такви луѓе, толку подобро ќе се чувствувате.

13. Тие не бараат одобрување

Среќни луѓе не се грижат за тоа што другите мислат за нив. Го следат своето срце и не дозволуваат другите да ги обесхрабрат. Знаат дека е невозможно да се задоволат сите. Слушнете што другите имаат да кажат, но никогаш не барајте одобрение.

14. Внимателно слушаат

Помалку зборувајте – повеќе слушајте. Слушањето го прави вашиот ум отворен за мудроста на другите и ви овозможува да слушнете различни мислења. Колку поинтензивно слушате, толку повеќе вашиот ум станува потивок, а вие станувате позадоволни.

15. Негуваат меѓучовечки односи

Осаменикот е тажна личност. Среќните луѓе се свесни колку е важно да се развијат силни, здрави односи. Секогаш имајте време за вашето семејство, пријателите или саканите.

16. Медитираат

Медитацијата го смирува умот и помага да пронајде внатрешен мир. Вие не мора да бидете мајстори на медитација за да успеете во тоа. Среќните луѓе можат да го замолчат умот во секое време и насекаде, особено кога знаат дека треба да ги смират нервите.

17. Здраво се хранат

Поради брзата храна, човекот се чувствува мрзеливо, а во таква состојба е тешко да се биде среќен. Сè што ќе изедете, директно влијае на способноста на вашето тело да произведува хормони кои го детерминираат расположението, енергијата и концентрацијата. Внимавајте да јадете храна која вашиот ум и телото ќе ги одржува во добра форма.

18. Вежбаат

Истражувањата покажале дека вежбите значително го покачуваат нивото на хормонот на среќа. Тие, исто така, ќе ја подигнат вашата самодоверба, а потоа ќе се чувствувате поудобно.

19. Едноставно живеат

Среќните луѓе немаат куп работи во нивниот дом, бидејќи знаат дека тие непотребно ги оптоваруваат и прават нервозни. Некои истражувања покажале дека Европејците се многу посреќни од Американците. Тоа е многу интересно, бидејќи Европејците живеат во помали домови, возат поедноставни автомобили и имаат помалку ствари.

20. Зборуваат вистина

Лажењето предизвикува стрес; поради него ќе ја изгубите својата самодоверба и ќе станете антипатични. Вистината ќе ве ослободи. Искреноста го подобрува вашето ментално здравје, и овозможува другите да стекнат доверба во вас. Секогаш бидете искрени и никогаш не се извинувајте заради тоа.

21. Имаат развиена самоконтрола

Среќните луѓе имаат шанса да “одберат” каков ќе биде нивниот живот. Тие не им дозволуваат на другите да зборуваат за тоа како тие треба да живеат. Ако управувате со својот живот, ќе бидете позитивни и свесни за вашите вредности.

22. Прифаќаат она што не можат да променат

Откако ќе го прифатат фактот дека животот не е “фер”, многу се помирни. Наместо да се оптоварувате со тоа како “животот не е чесен”, фокусирајте се на она на што можете да влијаете и променете го тоа на подобро.

НАВИКИ НА СРЕЌНИТЕ ЛУЃЕ 1 (читање 2 минути, ефект доживотен)

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...