Наскоро во понуда вакцина против акни

732
Booking.com INT

Еден дерматолог од Универзитетската клиника во Сан Диего, кој работел на вакцина против антракс, моментално работи на заштита од акни. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Професорот Ерик Хуанг е директор на шестгодишна студија која треба да доведе до развој на вакцина за борба против бактерии кои предизвикуваат акни.

„Ова е прва вакцина во служба на човековата убавина” – рече Хуанг, додавајќи дека за неа би постоел голем пазар.

Тинејџерите посебно се склони на акни, бидејќи поради зголеменото лачење на потните жлезди поради пубертетските промени, бактериите полесно се размножуваат на нивната кожа.

Истражувачите веќе развиле антитела кои влијаат само на токсичниот CAMP протеин кој лачи бактерии и сега работат на два вида на вакцини, терапевтска и превентивна.

За сега тие вакцини се во фаза на истражување, но охрабрува фактот што добро се покажале на глувци и помали примероци на човечка кожа.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...