Научниците открија како мозокот му помага на телото да се бори со бактериите

1535
Booking.com INT

Мозокот не ги контролира само нашите мисли и основни физиолошки функции.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Неодамнешна студија покажува дека тој, исто така, го контролира начинот на кој нашето тело одговара на заканата од бактериска инфекција. Мозокот предизвикува зголемено производство на заштитната молекула ПЦТР1, која им помага на белите крвни зрнца да ги убиваат бактериите, објави Сајенс алерт.

Нашите тела се во постојан контакт со бактерии. Во повеќето случаи тие не претставуваат закана, бидејќи ние сме развиле заштитни системи со кои ги контролираме овие организми.

Но, во некои случаи, особено кога заштитните системи на телото се ослабени, бактеријата може да нападне и да предизвика инфекција, а во екстремни случаи дури и сепса, која може да доведе до смрт.

За да се најдат нови начини за борба против бактериите и особено поради фактот што тие стануваат резистентни на многу од антибиотиците, научниците се насочија кон централниот нервен систем.

Последното истражување откри дека намалување на ПЦТР1 молекулите ја намалува и способноста на макрофагите да ја убиваат ешерихија коли.

Многу е веројатно дека ќе успееме да му помогнеме на телото, со оптимизирање на концентрацијата на оваа и други заштитни молекули, и така да му помогнеме да се справи со повеќе инфекции, но и да се намали зависноста од антибиотиците.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...