Научниците предупредуваат | Во Средоземното Море има отровна риба – Видео

635

Туристите кои ќе одлучуваат да одат на одмор на Средоземното Море би можеле да имаат блиска средба со отровната риба Птероис, предупредуваат научниците.

Со зголемување на температурата на морето регистрирано е прекумерно размножување на риби-ларви во близина на популарните туристички дестинации, пишува „Дејли мејл“.

Ширењето и продлабочуањето на Суецскиот Канал доведе до целата област да се соочи со опасност од инвазија на овој бестрашен предатор за само една година. Рибата – лав го колонизира целиот југоистичен брег на Кипар и го загрозува биодиверзитетот на голем број морски средини.

 Lionfish

И покрај тоа што нејзиниот убод ретко доведува до фатални последици, ова убаво, но смртоносно животно може да предизвика големи непријатности кај рибарите и нуркачите. Некои од симптомите кои можат да се јават се гадење, повраќање, алергиска реакција и силни болки.

– Се до сега имавме мал број пријави дека во водите на Средоземното Море е забележана риба-лав. Сепак неодамна утврдивме дека го има заземено целиот југоисточен брег на Кипар, рече Деметрис Клету од Лабораторијата за истражување на животната околина на Кипар.

Рибата – лав се мрести на секои четири дена, создавајки скоро два милиона јајца годишно. Јајцата лебдат по водата и можат да се населат во големи водени површини пред да се изведат.

loading...