Најголемиот злосторник на планетата починал во 101-та година! Еве како живеел и какви гадости правел додека бил жив

7761

Дејвид Рокфелер, американски банкар, претседател и извршен директор на “Chase Manhattan” корпорацијата, како и најбогат милијардер во “Forbes” клубот, бил жив член на семејството од 2004 година, а исто така, единственото живо дете на Џон Д. Рокфелер Џуниор и Еби Алдрих Рокфелер. Починал на 20 март 2017 година во својата 101 година.

Рокфелер е роден во Њујорк во 1915 година и израснал во деветкатница на Вест Стрит, во највисоката приватна резиденција некогаш изградена во градот, која содржи ретки ствари, средновековни и ренесансни богатства собрани од неговиот татко, а на седмиот кат се наоѓа модерна уметничка галерија на неговата мајка.

Куќата подоцна била донирана од таткото на Давид и сега е Музеј на современата уметност. Поголемиот дел од детството го поминал во семејната фарма Kykuit каде што во своите мемоари се сеќава на посетите на имотот од на адмиралот Ричард Евелин Бирд и авијатичарот Чарлс Линдберг.

Градината и предната фасада на Kykuit – во Tarrytown, New York

Летувањата ги поминувале во Ајра, куќа со 100 соби во Сил Харбор во југоисточниот брег на брегот Маунт Дезерт Ајленд во Мејн. Куќата е рната од семејството во 1960-тите години за да се свртат кон Музејот на современата уметност, кој бил планиран за неговата мајка Еби.

The Eyrie, Summer Home of Mr. John D. Rockefeller, Jr.,Seal Harbor, Maine

Во 1946 година, Рокфелер се приклучил кон вработените во Народната банка “Chase”, кој долго време работеле со семејството. Почнал како помошник-директор на Одделот за надворешни работи, каде што финансирал меѓународна трговија со шеќер, кафе и метали. Одржувал врска со 1.000 банки низ целиот свет, работел на многу позиции и станал претседател и извршен директор во 1960 година, со 1.7% од акциите.

Во 1954 година, станал претседател на одборот одговорен за одлучување на новата локација на седиштето на банката. Следната година е преместена на Wall Street, каде што директно ја обновила финансиската област. Во 1960 година, седиштето било завршено под неговото управување на Manhattan Plaza, која во моментов е најголемата банка во светот, со пет ката под земја.

Menhetn Plaza

1960-тите Рокфелер и други бизнисмени формирале International Advisory Committee “Chase”, кој во 2005 година имал 28 истакнати бизнисмени од 19 земји од целиот свет, од кои многумина биле негови лични пријатели. Подоцна тој станал претседател и останал на таа позиција до својата пензија во 1999 година.

По пензионирањето, “Chase” се спои со “J. P. Morgan” и одборот бил преименуван во Меѓународен совет. Истакнати личности биле дел од тој совет како Хенри Кисинџер, Рајли П. Бехтел, Андре десмарајс, Џорџ Шулц, Тони Блер, кој е и сегашен претседател. Додека бил директор Rockefeller ја проширил “Chase” на меѓународно ниво и станал централен столб на финансискиот систем во светот.

“Chase” има глобална мрежа на кореспондентски банки за кои се проценува дека бројат околу 50.000 и е најголема е од било која банка во светот. Во 1973 година, “Chase” ја основа својата прва филијала на американската банка во Москва. Таа година, Рокфелер отпатувал во Кина, што довело неговата банка да стане Народна банка на кинеската водечка банка во САД.

Во ноември 1979 година, додека бил претседател на банката, бил вмешан во меѓународен инцидент кога, заедно со Хенри Кисинџер и Џон Џ. МекКлој, го убедиле претседателот Џими Картер преку државен оддел да го признае ирачанецот Мохамед Реза Пахлави за болнички третман на лимфом. Ова ја забрза ситуацијата позната како “ирачката криза на заложниците” и го стави Рокфелер под контрола на медиумите.

Приватно се среќавал со сите американски претседатели од Ајзенхауер и привремено служел како неофицијален пратеник во дипломатските мисии на високо ниво. Во 2015 година неговата вредност била проценета на 3 милијарди долари, што го рангира меѓу 200-те најбогати луѓе во светот. Иако стар, тој сè уште имал способност да ги замени деловите на својот организам кои не успевале кај младите луѓе, користел тинејџерска крв како серум на долговечноста (Дознајте повеќе од текстот под наслов “Вампирски еликсир на младоста | Тинејџерска крв серум на долговечноста на алчната елита“).

http://5.9.225.129/~kukuriku/%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%98%D1%9F/

loading...