Најпопуларни возила во Европа во 2017 година по држави

775
Booking.com INT

Во текот на 2017 година во европските држави продадени се 15.631.678 автомобили, а најбарани се моделите на Фолксваген (3.717.566), а најпродаван е Голф (445.206).

Bitcoin Exchange CEX.IO

Иако Фолксваген и Голф доминираат на европскиот пазар, тоа не значи дека се нужно најпродавани во секоја земја поединечно, иако се меѓу трите најпопуларни модели.

На второто место се производите на чешкиот производител Шкода, а другите можете да ги прочитате подолу во текстот.

Австрија – Фолксваген Голф (14.244 возила), а следат Шкода Октавија и Фолксваген Тигуан;

Белгија – Фолксваген Голф (14.304), следат рено Клио и Хјундаи Туксон;

Велика Британија – Форд Фиеста (94.533), следат Фолксваген Голф и Форд Фокус;

Хрватска – Шкода Октавиија (2.448) следи Рено Клио и Фолксваген Голф;

Чешка – Шкода Октавија (27.051) , следат Фабија и Рапид;

Данска – Пежо 208 (9.838), а потоа Фолксваген Ап и Нисан Кашкаи;

Естонија – Шкода Октавија (1.328), а потоа Тојота Авенсис и Тојота РАВ4;

Финска – Шкода Октавија (5.692), а потоа Нисан Кашкаи и Фолксваген Голф;

Франција – Рено Клио (117.473), а потоа Пежо 208 и Ситроен Ц3;

Германија – Фолксваген Голф (178.590), а потоа Фолксваген Тигуан и Фолксваген Пасат;

Грција – Тојота Јарис (5.508), а потоа Опел Корса и Фиат Панда;

Унгарија – Сузуки Витара (8.782), а потоа Шкода Октавија и Опел Астра;

Исланд – Хјундаи Тусон (4.907), а потоа Фолксваген Голф и Нисан Кашкаи;

Италија – Фиат Панда (144.533), следат Ланча Ипсилон и Фиат 500;

Летонија – Нисан Кашкаи (803)0, а потоа Фолксваген Голф и Киа Спортаж;

Литванија – Фиат 500 (3.488), а потоа Шкода Октавија и Фиат 500Х;

Луксембург – Фолксваген Голф (1.859), а потоа Фолксваген Тигуан и Рено Клио;

Холандија – Рено Клио (11.782), а потоа Фолксваген Ап и Фолксваген Голф;

Норвешка – Фолксваген Голф (11.620), следат Бе-Ем-Ве и3 и Тојота РАВ4;

Полска – Шкода Фабиа (18.876), а потоа Шкода Октавија и Опел Астра;

Португалија – Рено Клио (12.743), следат Пежо 208 и Рено Меган;

Романија – Дачиа Логан (17.192), а потоа Дачиа Дустер и Дачиа Сандеро;

Словачка – Шкода Октавија (5.337), а потоа Шкода Фабиа и Шкода Рапид;

Словенија – Рено Клио (3.828), а потоа Фолксваген Голф и Шкода Октавиа;

Србија – Фиат 500Л (1.126), а потоа Шкода Октавија и Фолксваген Голф;

Шпанија  – Сеат Леон (35.272), а потоа Сеат Ибица и Рено Клио;

Шведска – Волво ХЦ60 (24.088), а потоа Волво С90/В90, Фолксваген Голф; и

Швајцарија – Шкода Октавија (10.010), а потоа Фолксваген Голф и Фолксваген Тигуан.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...