На една пропадната ѕвезда откриени облаци од водена пареа

619
Booking.com INT

Нашата галаксија е полна со кафени џуџиња,- промашени небески тела кои останале „заробени“ на половина пат од планетите и ѕвездите. Сепак, научнициите неодамна една ваква „пропадната ѕвезда“ опфатија со истражувањето кои даде фасцинантни резултати.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Тимот научници од американскиот Санта Круз ја има првата инфрацрвена фотографија од кафеното џуџе WISE 0855, најстудениот објек надвор од нашиот соларен систем на некои 7,2 светлосни години. Покрај големиот број занимливи детали, она што се истакнува е дека неговата атмосфера е полна со облаци од водена пареа.

– Станува збор за објект каде доминира водената пареа и која потсетува на Јупитер, рече научникот Андреј Скемер. Сепак, главна разлика меѓу двете тела е што WISE 0855 има помалку фосфини, токсичен гас, кој се формира во телата како што е Јупитер.

Температурата на WISE 0855 изнесува минус 23 степени.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...