Недостатокот на сон предизвикува зголемен апетит кај децата | Табела на заспивање според возраста

1205

Едно ново истражување покажа дека децата кои имаат недостиг од сон се посклони кон претерана конзумација на храна. 

Научниците од Универзитетот во Лондон до овие резултати дошле следејќи ги прехранбените навики на 1.008 деца на возраст од пет години.

Децата, кои спиеле помалку од препорачаните 11 часа имале поголем индекс на телесна маса во однос на врсниците, кои спиепе повеќе од 11 часа.

Индексот на телесна маса е мерка на телесната маса изразена во килограми и квадрат од висината изразена во метри.

Недостигот на сонот кај децата бил поврзан и со дополнителната склоност кон нездрава храна.

loading...