Недостаток на витаминот Д резултира со поболно породување

943

Истражување во САД сугерира дека ниската концентрација на витаминот Д во крвта е поврзано со поболно породување.

Ниската концентрација на витаминот Д е често во бременоста, посебно кај вегетаријанките и жените кои се недоволно изложени на сончеви зраци.

Истражувањето се заснова на податоците од 93 бремени жени кај кои концентрацијата на витаминот Д бил проверен пред породувањето и кои примиле епидурална анестезија.

Истражувачите од Кедарс-Синаи Медикал Центар во Лос Анџелес утврдиле дека жените кои имале најмала концентрацијата на витаминот Д во крвта добиле најмногу лекови против болки.

Лекарите наведуваат дека превенцијата од недостаток на витаминот Д во крвта би имало значителен ефект во намалување на болките за време на породувањето.

loading...