Нешто мистериозно и жешко демне под површината на антарктичкиот мраз

2515
Booking.com INT

НАСА порачува дека можеби пронашле извор на чудно греење.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Нешто мистериозно и жешко демне под површината на антарктичкиот мраз, пишува Independent. А од НАСА велат дека можеби го нашле изворот на тоа чудно греење – подигање на невообичаено жешка карпа која лежи длабоко под површината.

Топлината предизвикува топење и оштетување на мразот што резултира со создавање на реки и други нарушувања на Антарктикот.

Пред 30-тина години научник од Универзитетот Колорадо во Денвер изјави дека би можел да се појави вид на покривка под континентот познат како Marie Byrd. Оваа хипотеза помогнала да објасни некои чудни карактеристики што се гледаат на мразот како вулканска активност.

Топла карпа од мантијата на Земјата извира низ тесните потоци, а потоа се шири под кората. Бидејќи самиот материјал од жежок, кората “потекува”. Овој појава објаснува на пример зошто некои места како Hawaii или Yellowstone имаат огромни количини на геотермална активност, иако се далеку од работ на тектонската плоча.

Сепак, ова е идеја во која и самите научници тешко поверувале, бидејќи, како што објасни Helene Seroussi од лабораторијата на НАСА, не знаеше како тоа и покрај толку многу топлина на врвот и понатаму останува мразот.

За да ја проверат идејата, научниците одлучиле да ја користат најновата технологија. Тие развиле модел на обвивка за да проучат колку геотермална топлина ќе биде потребно да се објасни она што се случува на Marie Byrd.

Тие ги споредиле теоретскиот модел со податоците од мисијата на НАСА на Антарктикот и дошле до заклучок дека под површината има обвивка преполна со притисок и топлина, која е формирана многу време пред да се појави ледената плоча.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...