Не ги допирајте овие 7 делови од телото со голи раце

22788
Booking.com INT

Ризикот од заболувања се зголемува ако носиме накит или долги нокти кои се добро познати собирачи на нечистотии. Затоа, овие делови од телото треба да се доприаат многу внимателно.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Истражувањата покажуваат дека рацете се најчести пренесувачи на бактерии, поради кои сме болни. Дури и ако редовно ги миеме рацете, со дланките и прстите допираме разни површини и така го ставаме здравјето во ризик.

1. Лице

Допирање на лицето со голи раце треба да се сведе на минимум или да се ограничи на утринско миење, шминкање и мачкање на креми. Кога допрате валкани површини, а потоа ги потпирате прстите на вашето или лицето, се ставате во опасност од инфекции на кожата.

2. Ушна школка

Буткање прсти и други стапчиња во ушната школка го загрозуваат здравјето на ушниот канал. “Кожата на овој дел од телото е многу тенка и склона на воспаление”, рече американскиот otolaryngologist Џон К. Niparko.

Лекарот вели дека честите чешања во ушите можат да предизвикаат голем број на медицински состојби кои бараат соодветен третман. Затоа, ако чувствувате чести чешање во ушите, подобро да посетите медицинско лице, отколку да се прифатите на некои од идеите “направи сам“.

3. Очи

Контакт со очите е дозволен само ако ставате контактни леќи или отстранувате парчиња на нечистотија. Освен овие оправдани причини за допирање избегнувајте буткање на прсти или триење на очите.

“Допирање на очите може да предизвика црвенило или сериозна инфекција”, предупредува oftalmolog Кимберли Kokerham. Дали страдате од суви очи, чешање или други непријатности поврзани со овој дел од телото подобро да се јавите на лекар, независни, отколку самостојно да го решавате проблемот.

4. Усна празнина

Една неодамнешна британска студија покажа дека луѓето ги ставаат прстите во уста повеќе од 20 пати во рок од еден час, кога им е досадно на работа. Студијата објавена во списанието “Journal of Applied Microbiology” покажа дека една третина од сите инфекции во телото се прнесуваат токму на овој начин.

5. Носна шуплина

Престанете да копате во потрага по “злато”! Луѓето кои имаат навика да буткаат прсти во носната шуплина имаат 51 проценти поголеми шанси да добијат бактерии “Staphylococcus aureus”. Овие податоци се објавени во списанието “Infection Control and Hospital Epidemiology” уште во 2006 година.

6. Област под ноктите

Експертите советуваат дека ноктите треба да се кратки, бидејќи кожата под ноктите е многу чувствителен дел од телото кај што се собираат и задржуваат опасни бактерии. Ризикот е поголем ако не се чисти редовно овој дел од телото или пак тоа го правиме на несоодветен начин – туркајќи ги ноктите од другата рака или остри предмети под чувствителната кожа на ноктите. Кратките нокти, сепак, доволно е редовно да се исчеткаат.

7. Задник

Бришење со тоалетна хартија по завршената голема нужда и миењето на овој дел од телото максимум е од контактот кој треба да се посвети на својата позадина. Прелот околу анусот содржи бактерии кои потенцијално можат да бидат штетни за здравјето, предупредува д-р Jared В. Клајн од медицинскиот центар во Харборвју. После секој контакт со овој дел од телото, рацете треба да се измијат.

Споделете со вашите пријатели … !!!

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...