Овие ситни и одвратни суштества ги имаме на нашето тело, но нема да верувате – каде!

1663
Booking.com INT

Имаат осум нозе и се хранат со масни мртви клетки на кожата. И во моментов се на вашето лице.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Станува збор за еден тип на грини-крлежи (lat. Dermatophagoides pteronyssinus) или домашна прашина.

“Домаќни сме” на многу микроорганизми, но дали сте се запрашале на сѐ суштества сме “дом”?

Ако мислите дека, јас ги немам, не сте во право. Истражувањето што е спроведено покажа дека сите испитаници ги имаат овие мали, грди, но безопасни суштества за нас.

Овие суштества се голем третина од милиметар, а можат да се најдат на нашата трепки, веѓи, во коренот на косата, но исто така и на влакната кои ги покриваат брадавиците и гениталиите.

Меѓутоа, ако дојде до намалување на имунитетот, промена на квалитетот на кожата, зголемување на бројот на жлезди, некои автоимуни или малигни заболувања, се трансформираат во непријатели т.е. опасни паразити кои можат да предизвикаат тешки воспаленија на кожата, обично на лицето и очните капаци.

Во текот на денот, тие главно остануваат мирни, но излегуваат ноќе на површината на кожата, каде што се наоѓаат мажјаците. Животниот век на Demodex е неколку недели. Крвасите (крлежите) не поднесуваат дневна светлина, па по површината на кожата се движат ноќе околу еден сантиметар на час.

Интересно е и тоа дека Demodex во своето тело има паразити (Bacillus oleronius), кој се ослободува кога крлежот ќе умре и може да предизвика сериозна иритација на кожата, а терапијата е прилично агресивни, а во случај на посилна иритации треба да се применуваат благи и благотворно неутрални креми.

Како што бројот на Demodex-от на нашата кожа со возраста се зголемува, ни останува само да ја прифатиме оваа симбиоза во надеж дека “кираџиите ќе бидат помирни.”

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...