Полиглотот и пожарникарот заедно во скопскиот монопол

927
Booking.com INT

Имам тројца вујковци. Крвни браќа. Од иста мајка и татко. Едниот комуњар, другиот, вморовец, а третиот кур го боле за све. Комоњурат и вмровецот со годиние не зборуваа. Или зборуваа. А браќа. По крв. Егејци.

Bitcoin Exchange CEX.IO

“Дискутираа“ разни теми, но никако да се сложат околу егејското прашање. Вмровецов е постар од комуњаров 10-на години, учел грцко чколо.

Комуњаров имал 5-6 години кога “бегале“ и секогаш е во право, ама завршил комуњарско чколо. “Историја југословенског народа“ му е библија.

Вмровецов му вика “тоа ништо не е точно, лажат, не било така, знам бев голем, разбирав се“. Комуњаров „точно е од А до Ш, ти појма немаш“.

Следи расправија до тепачка. Не ги имало, ама така се вика. А браќа. По крв. Егејци. Третиот и даље кур го боле за све, не оти не сака, туку не може да ги сопре. Еден за сите, сите за никаде.

Наровоучение извлечете сами.

Што ме наведе да го напишам ова.

Ги следев деновиве активностите на Владата околу Евреите и нивното депортирање во Треблинка. Тие па, како вчера да било, секогаш сплотени, едни до други, од сите страни на светот ги оживуваат спомените на својот народ. Просто им завидувам на таквиот непобедлив дух кој со векови е нивна одлика. Едена за сите сите за еден.

Ги слушав внимателно изјавите на премиерите, но нешто не ми штимаше, тука ми е, ама се некако не јасно, додека не го прочитав постот на една моја фб ријателка со кој ми се разјаснија работите. Можеби некому биле јасни па премолчале или не занеле како да се искажат како јас. Е за тие таквите, еве го текстот на Rose S. Baruh во целост.

Каква парада на бесрамност, каква хуцпа што би рекле Евреите!

Полиглотот и пожарникарот заедно во скопскиот монопол.

Едниот, прашање е дали воопшто му е позната историската конотација на тоа место, другиот се враќа на местото на злосторството на своите предци.

Едниот без грам чувство за национално достоинство, другиот класичен балкански мачо со болна потреба да се изживува над туѓи национални победи и трагедии.

Пред 75 години фашистичките окупатори многу добро знаеле дека земјата што ја газеле и народот кој го поробиле немаат никаква врска ниту со Бугарија, ниту пак со нешто бугарско! Тоа го докажале со тортурите, уништените домови и животи на илјадниците Македонци и народности коишто живуркале во тие мрачни години под нивната фашистичка чизма.

На крајот, своите злосторства ги „крунисаа„ со монструозната депортација на нашите Евреи во Треблинка, а со тоа неповратно и засекогаш ја обезличија етничката и културната душа на Македонија!

Да не се заборави!

Rose S. Baruh

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...