„Понекогаш Тие“ на Гордана Хаџи-Николова Малашев во Музејот на град Скопје

2543

„Понекогаш Тие“ е насловена изложбата на скулптури на гевгелиската уметница Гордана Хаџи-Николова Малашев што од 30 мај до7 јуни 2017 ќе се одржи во Музејот на град Скопје.

Изложбата ќе биде отворена на 30 мај (вторник) во. 19 часот во Салон 1 во Музејот, каде ќе бидат претставени 14 скулптури од дрво-ликови преку кои уметникот ги материјализира своите интимни духовни содржини, кои од време на време мораат да добијат форма и да го покажат своето постоење. Овој изложбен концепт уметницата веќе го прикажа во текот на 2016 год. пред публиката во Штип, Струмица и Прилеп.

Впрочем, како што ќе биде забележано во каталогот, „нејзините ликови имаат карактер на архетипови чија идентификација ни ја олеснуваат насловите со кои ги именува: „Преживеан“, „Левент“, „Сеуштежив“, „Прамајка“, „Оголена“ …

Скриени некаде длабоко во потсвеста овие ликoви излегуваат од удирот на нејзиното длето во својата најчиста и најискрена форма, со едноставни, мирни и чисти површини“.

Во овој циклус уметницата понекогаш го деформира идентитетот на ликовите, нагласувајки некои делови при моделирањето на одредени форми, но најчесто обрнува внимание на главата со тоа што го истакнува нивниот израз. Нивното раѓање во лик – личност како еквивалентна нивната активна егзистенција.

Родена 1976 година, Гордана Хаџи Николова Малешев е виш конзерватор во НУ Музеј Гевгелија. Дипломирала на Факултетот за Ликовни уметности во Скопје, на отсекот по вајарство во 2000 година во класата на проф. Драган Попоски Дада, под чие менторство и магистрирала три лета подоцна.

Гордана Хаџи Николова Малешев

Член е на Друштвото на ликовни уметници на Македонија, на Друштвото на ликовни уметници на Гевгелија и на Друштвото на ликовни уметници на Битола. Учествувала на многу меѓународни симпозиуми и ликовни колонии воземјава и странство, а нејзините дела се привилегија на многу домашни и глобални уметнички колекции.

Својата прва самостојна изложба „Моителикови“ ја одржала во 2001 годинаво МКЦ во Скопје. Потем изложувала во Софија и во Москва, со „Ние – ретро“ во 2012-та имала можност да се најде пред ликовната публика во Париз, Франција, а со „Трипозиции“ двегодини подоцна и во берлинскиот ПримаЦентар.

loading...