Прескокнувањето на појадокот опасно за нашето здравје

1839
Booking.com INT

Изоставувањето на појадокот може да биде штетно за нашето здравје, оти двојно го зголемува ризикот од артеросклероза, односно проширување на артериите.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Резултатите од студија направена во Шпанија, со која била следена здравствената состојба на 4.000 луѓе во период од 10 години, укажуваат дека 25 проценти од нив појадувале правилно и го обезбедиле потребниот дневен внос на калории.

Но, мнозинството од испитаниците,  околу 70 отсто, конзумирале едвај пет отсто од потребниот внос на калории, а три проценти често го прескокнувале појадокот.

Кај последните, ризикот од срцеви заболувања е најголем.

Кај оние што не појадуваат, се забележани прекумерна телесна маса, висок крвен притисок и високо ниво на шеќер во крвта.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...