Редок астромомски настан | „Супер сина крвава Месечина“ ќе може да се види на 31 јануари | Видео

1287

На 31 јануари ќе се спојат три необични лунарни појави: супермесечина, сина Месечина и целосно затемнување на Месечината. Но, тоа нема да може да се види од Европа, туку само од Северна Америка, Азија, Блиски Исток, Русија и Австралија.

– Тоа е редок астрономски триплет, изјави Кели Бити, уредник на списанието „Скај енд телескоп“ (Sky and Telescope).

Феноменот се јавува на секои две години и осум месеци. Супермесечина се појавува кога Месечината е најблиски до Земјата во својата орбита.

Во таа точка, наречена перигеј, Месечината изгледа за 14 отсто поголема и 30 проценти посјајна.

Тие две појави не се толку ретки, но 36 години немало во комбинација со затемнување на Месечината.

За време на затемнувањето Месечината ќе биде во сенка на Земјата, а белиот диск постепено ќе добива портокалова или црвена боја. Така „сината“ Месечина ќе стане „крвава“.

Порамнувањето на Сонцето, Месечината и Земјата ќе трае еден час и 16 минути. Во западниот дел на САД ии Канада ќе биде видливо пред зора, а на Блискиот Исток, во источна Русија, во Австралија и на Нов Зеланд навечер.

За разлика од затемувањето на Сонцето, Месечината може да се набљудува со голо око.

Астрономскиот триплет последен пат се случи на 30 декември 1982 година и тогаш можеше да се види во Европа, во Африка и во западна Азија.

loading...