Реставрација на вагината | Гинеколог од Загреб е спас за многу жени

1630
Booking.com INT

“Вагиналните породувања не ја растегаат неповратно само вагината туку и нејзиниот влез, така што последиците не се само нарушената физиологија на континенцијата и сексуалноста, туку и на естетиката. Усните често не се споени една со друга …”

Bitcoin Exchange CEX.IO

Овој гинеколог прв во светот започнал со оваа постапка, а за сега единствен е во Хрватска. Многумина ја нарекуваат подмладување на вагината, но doc.dr.sc. Ivan Fistonić prim.dr.med. за оваа револуционерна интервенција има свое име – реставрација, која ја обавува во својата ординација во центарот на Загреб.

– Се прифатил називот подмладување, односно rejuvenacija. Сметам дека е профи и сугерира козметичка процедура. Тоа е всушност длабока медицинска индикација, па затоа сметам дека реставрација е подобро име – објаснува doc.dr.sc. Ivan Fistonić prim.dr.med. од Институтот за здравјето на жените во Загреб, и додава дека се работи за ласерски неинвазивна вагинопластика – на нехируршко “подмладување” на вагината.

Пациентките се претежно жени на кои вагината им станала премногу растеглива, заради породувањето или некоја друга траума. Тоа пак резултирало кај некои случаи да се појави инконтиненција или им е нарушен сексуалниот живот – вагината станала премногу широка, така што чувството за жените и нивните партнери станало послабо, а со тоа и сексот полош.

– Дури околу 40 проценти од жените над 35 години страдаат од некој облик на сексуална непријатност или несакан одлив на урината како резултат на проширување на вагината. За жал, ретки се оние жени, кои ќе ги истакнат ваквите проблеми во разговор со гинекологот. Повеќето мислат дека вагината ќе се врати со текот на времето во претходната состојба, или сметаат дека губењето на урината при кашлање, кивање, трчање или танцување е “нормална” појава, и не треба да се интервенира. Исто така, мислат дека самото олабавување на вагината после породувањето е неповратна состојба, а губење на сексуалната возбуда и задоволството заради премногу растегливата вагина е непоправлива – напоменува овој експерт.

Најчеста причина за олабавената вагина и на сврзното ткиво на карличното дно е траума за време на вагиналното породување, особено ако бебето е поголемо. Во тој случај, колагенот (протеин кој е основа на цврстината на сврзното и мускулното ткиво) неповратно се растегнува. Последиците се стресна инконтиненција, или губење на урината при напон – кашлање, кивање, трчање, танцување, сексуален однос ….

– Во исто време, поради олабавувањето на вагиналното ткиво, се јавува незадоволство од сексуалните перформанси и задоволството. Жената чувствува дека е “преширока”, мускулниот потенцијал е послаб, па доброволното затегање е несоодветно. Забелешките на партнерот дополнително го поттикнуваат чувството на незадоволство – вели doc.dr.sc. Ivan Fistonić prim.dr.med. и додава:

– Вагиналните породувања не ја истегнуваат неповратно само вагината, туку и нејзиниот влез, така што последиците не се само нарушена физиологија на континенцијата и сексуалноста, туку и на естетиката. Усните почесто не се припоени една до друга, па затоа долната третина од вагината е лесно видлива. Покрај тоа, зголемениот отвор на вагината им овозможува на микроорганизмите лесен влез и, можна, последична зараза – нагласува.

Оваа проблематика досега се решавала преку естетска хирургија со традиционална употреба на скалпели и конци.

– Традиционалната постапка често го нарушува снабдувањето со крв и инервацијата на вагината што може да доведе до повеќе нагласено губење на чувство и функции. Примената на ласерски техники, без употреба на нож и уништување на ткивото, се постигнува само со една постапка добра контрактилна способност на мускулите. Ласерските зраци со термички шокови стимулираат не само активирање на колагенот, туку, исто така, и неговото создавање подобрувајќи ја мускулната сила. Колагенот е, всушност, протеинот кој е основа на мускулната контракција, стегање – објаснува.

Додава дека со методот на ласерска вагинопластика е можно целосно да се зачува протокот на крвта во вагината и нејзината инервација (поврзаост со нервите кои ги пренесуваат дразбите до мозокот) без сечење на крвните садови и нервниот систем до кои се доаѓа за време на класичната хируршка интервенција.

– Со други зборови, целта на вагиналното подмладување (регенерација) е враќање на вагината и околното потпорно ткиво во нивната претходна анатомска и функционална состојба. Прецизно дозирање и насочување на енергијата на ласерските зраци резултира со безболен ефект. Протоколот предвидува три сесии за еден месец – вели doc.dr.sc. Ivan Fistonić prim.dr.med.

Прашања и одговори

Колку е ваков третман важен за сексуалниот живот на жените?

Неизмерно! Лесно е да се замисли непријатност кога урината истекува за време на сексуалниот однос. Или, неможноста за затегање на мускулите на вагината, што кај двата партнери го намалува сексуалното задоволување. Ербимскиот ласер покажал извонредни резултати и во третманот на постменопаузалната атрофија. Имено, сувоста на вагината предизвикува непријатност и болка при сексуален контакт со пенетрацијата.

Лубрикантите понекогаш не помагаат. Естрогенските вагинални креми се добар избор, но можат да ја нарушат оралната сексуалност. Од друга страна, има голем број на оние кои не сакаат или не можат да користат хормонска терапија. Екстремен пример е млада жена која го излекувала ракот на дојка, но со делување на радио и хемотерапија е кастрирана.

Рано започнала со менопауза со сите нејзини последици па и сувоста на вагината. Ласерот постигнува постојана влага без потреба од лубриканти или локални естрогени. Дополнително, жената без подготвување е спремна за сексуален однос.

Дали е тоа трајно решение или по првата интервенција треба да се изврши и корекција?

Во меѓувреме, по долгиот период на сомневања кои во голема мера доаѓале од конвенционалните медицински кругови, објавена е цела низа дела од различни автори во светот, кои во други популации ја истражувале нашата теза. Сите покажале ефикасност кај пациенти со добра индикација.

Колку нашата работа се цени во светот, докажуваат постојани повици за презентации на најпрестижните конгреси кои се занимаваат со оваа тематика. Резултатите од неодамнешните истражувања покажуваат ефекти во траење 6-12-18 месеци. Мотивираните жени, при редовни контроли, ќе ги појаснат сите промени со нивниот лекар. Бидејќи операцијата е неинвазивна, таа може неограничено да се повторува.

Дали е ова болно и колку време трае опоравувањето?

Услови за водење на постапката е уреден гинеколошки статус, уредна цитологија (Пап тест) и стерилна уринокултура. Анестезијата не е потребна и опоравувањето е кратко. Всушност, не постои, а пациентот може да се врати на активностите веднаш, а наложено е да не ја напрега мускулатурата на дното од карлицата и кратко време да апстинира.

Во исто време се препорачуваат вежби за мускулите на карличната дијафрагма, кои уште повеќе ќе ги подобрат и продолжат ефектите.Važno е добро да се научи пациентот како правилно да ги направат вежбите. Така, со секоја поминувам краток тренинг каде што заедно вежбаме.

Какви се реакциите на жените по постапката?

Успехот е несомнен, на пр. кај дебелите луѓе. Екстремната прекумерна тежина (индекс на телесна маса над 35) влијае на покачен притисок во внатрешноста на стомакот, па под знак прашалник е успехот не само кај ласерски, туку кај секоја хируршка процедура во таа смисла (поставување лента или мрежа која ја поддржува уретрата, вагинална операција и слично.).

Намалувањето на телесната тежина корелира со намалување на стресната инконтиненција. Исто така, на лицата чија секојдневна активност вклучува подигање на значителен товар не може да се очекува успех на било кој метод на лекување на стресна инконтиненција. Жените кај кои прецизно е одредена индикацијата можат да очекуваат намалување на инконтиненцијата за 30 проценти или повеќе.

Нашата студија покажала дека 42 отсто од жените се целосн континентни по завршување на постапката, а 74 отсто сметаат дека значително ја намалиле инконтиненцијата и со тоа го подобриле квалитетот на животот.

Од кога почнавте со овие зафати?

Пред осум години, со мојот тим, прв во светот почнав да истражувам за ефикасноста на ербијскиот ласер во третманот на стресната инконтиненција кај жените. Во меѓувреме, објавивме неколку пионерски трудови на оваа тема. Последниот беше објавен на 23 јануари оваа година во високо рангираниот весник Lasers in Surgery and Medicine.

Претходните статии покажале висока успешност на ласерот кај добро избрани пациенти. Последната статија зборува за тоа кои лични параметри гарантираат успех, а тоа е значително намалување на инконтиненцијата.

Како дојдовте на таа идеја?

Со децении, дерматологијата користи ласер во третманот на опуштена кожа. Најчесто, тоа се постапки на лицето со кои се постигнува подобра напнатост и “face lifting” без нож. Топлинската енергија на ласерот го скратува колагенот за една третина и на тој начин се постигнува подобра цврстина и напнатост. Идејата за примена на истиот принцип на вагината е сосема логична.

Најголем предизвик беше да се одредат енергетските параметри кои гарантираат ефикасност, а не се инвазивни или не резултираат со повреди на околното ткиво. Решивме да користиме ербијски ласер кој истовремено е ефикасен и безбеден.

ordinacija-fistonic

24sata.hr

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...