Русокоси или црнки | Науката го побила најголемиот мит за русокоси девојки

2312
Booking.com INT

Резултатите од најновиот експеримент на Државниот универзитет во Охајо покажал дека русокосите во просек се поинтелигентни од луѓе со друга бојата на косата, пренесува Independent.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Во истражувањето, во кое учествувале 5.800 луѓе на возраст помеѓу 14 и 21 години, секој од учесниците добил задача да го реши тестот за интелигенција, кој се состоел од математички дел, тест на логично заклучување и општо познавање.

Просечниот IQ на сите русокоси кој го работеле тестот бил 103.2, на црнките 102.7, црвенокосите 101.2, додека бринетите се нашле на последното место, со просечен коефициент на интелигенција од 100,5.

Истражувањата покажале дека не митот за русокосите дефинитивно не постои.

Студијата е објавена во весникот Journal Economics Bulletin.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...