Се продава телефонот на Адолф Хитлер

961
Booking.com INT

Аукциска куќа од градот Чизапик во американската држава Мериленд утре ќе го стави на продажба телефонот на Адолф Хитлер.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Почетната цена на телефонот ќе биде 100.000 долари, но се очекува неговата вредност да достигне меѓу 200.000 и 300.000 долари.

На овој телефон Хитлер издавал наредби во последните две години од Втората светска војна. Тој го користел апаратот во штабовите на својата армија, во автомобилите и возовите.

Првата боја на телефонот, произведен од компанијата „Сименс“, била црна, а потоа е бојадисан во црвен. На него го има нацистичкиот симбол, а на задната страна од телефонот е гравирано името на Хитлер.

Црвениот телефон на Хитлер

Телефонот во мај 1945 година му бил даден на британскиот војник Ралф Рејнер од страна на руски војници, за време на неговата посета во бункерот на Хитлер во Берлин веднаш по капитулацијата на нацистичка Германија. Потоа Рејнер му го дал на својот син, кој сега го продава.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...