СЗО смета дека не е невозможно да се спречи нова епидемија на ебола

416
Booking.com INT

Експертите од Светската здравствена организација (СЗО) веруваат дека не е невозможно да се спречи нова епидемија на ебола, доколку се преземат повеќе ефикасни мерки за борба против оваа заразна болест. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Меѓу најважното „оружје“ против еболата се новата вакцина и протоколот за брза рекација на здравствените служби.

Претходната епидемија на ебола почна во декември 2013 година и ги одзеде животите на 11.300 лица во три најтешко погодени западноафрикански земји.

СЗО беше изложена на критики поради бавната рекација и потценувањето на ризикот за ширење на епидемијата.

Вирусот на ебола е идентификуван во 1976 година, а претходните епидемии најчесто одзедоа по неколку стотини животи.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...