Симптоми на мозочен удар

14087
Booking.com INT

Мозочниот удар се јавува при запушување или пукање на крвен сад кој ги пренесува кислородот и хранливите материи до клетките на мозокот и како последица доведува до изумирање на клетките или мозочно оштетување. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Симптомите кои можат да се јават кај мозочниот удар се изненадна силна главоболка без препознатливи причини, проблеми при чекорењето, губење на рамнотежа и координација на движењата, збунетост, вртоглавица, потешкотии при говорот, трпнење на лицето, рацете и нозете и проблем со видот на едното или двете очи. Во случај на ненадејна појава на кој било од симптомите на мозочен удар, треба веднаш да повикате итна помош – 194.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...