Соларен автопат во Кина | Видео

878
Booking.com INT

Обиколница на автопат близу кинескиот град Џинан доби делница од еден километар изработена од т.н. „проѕирен бетон“, под кој се поставени соларни панели.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Панелите зафаќаат 5.875 квадратни метри и можат да произведуваат милион киловат часови електрична енергија годишно, што е доволно за потребите на 800 домаќинства.

Електричната енергија од панелите ќе биде користена за осветлување на автопатот, тунелите, како и за напојување на камерите и наплатните пунктови.

Засега, таа делница е во фаза на тестирање,

Планирано е во иднина ваквите „соларни автопати“ да послужат и при полнење на електромобилите во движење, но и за интернет конекција.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...