Состојка која го намалува крвниот притисок 

1760
Blood pressure measuring
Booking.com INT

susam1Научници, врз резултати од истражување, тврдат дека сусамот и маслото од сусам го намалуваат крвниот притисок, додека омега киселините од неговиот состав позитивни делуваат на кардиоваскуларниот систем. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Истражувањата на Универзитетот „Анамалаи“ во Индија покажале дека маслото од сусам позитивно делува во случај на хипертензија.

Во истражувањето учествувале 328 лица со висок крвен притисок, кои обичното масло за готвење, во период од 60 дена, го замениле со масло од сусам.

Само три недели, од почетокот на истражувањето, се покажале првите позитивни резултати, а по завршетокот на контролниот период, се воспоставило дека и систолниот и дијастолниот крвен притисок кај испитаниците бил на ниво како кај лица кои никогаш не боледувале од хипертензија.

susam2

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...