Срцето страда поради ниските температури

1704
Booking.com INT

Кога времето е студено, нашиот организам ја концентрира целата енергија со цел да ја одржи темературата на телото на 37 степени. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Меѓутоа, за тоа да биде возможно, срцето мора да чука побрзо, а при тоа се зголемуваат и потребите на срцевиот мускул за кислород.

Студеното време исто така може да предизвика и дехидрација, при што се зголемува вискозноста на крвта и срцето мора понапорно да работи.

Кардиолозите препорачуваат правила исхрана, редовни физички активности и седење во загреана просторија при ладно време.

За лицата кои имаат кардиоваскуларни заболувања се препорачува особена грижа, како заштита од ниските температури и редовно примање терапија, бидејќи во зимскиот период се зголемени ризиците за инфаркти.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...