“Суперлепак” за рани на човечкото тело | Видео

3211
Booking.com INT

Универзитетот во Сиднеј го претстави своето „лепило“ за човечко тело, кое рана од куршум или нож, ја затвора за само 60 секунди.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Оваа супстанца е создадена со помош на протеин кој го има во нашето тело.
Кога ќе се нанесе на раната, тоа веднаш го запира крвавењето, но и испраќа сигнали до телото за регенерација на оштетеното ткиво, и тоа двапати побрзо од вообичаено.

– Верувам дека овој пронајдок ќе биде исклучително значаен. Го запира крварењето за многу кусо време, што може да биде совршено во случаи кога на еден или десетици луѓе им е потребна помош.

Гледав како лекот делува при операција – ја собира раната за 60 секунди, изјави професорот Ентони Вајс.

Лекот првично е наменет за површни, кожни отворени рани, но делува и на внатрешните повреди.

Сиднеј, 30 март 2018 (МИА)

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...