Таинствени мегалитски структури во Тихиот Океан | Видео

415

Среде Тихиот Океан, се наоѓа едно од најатрактивните и најмистериозни археолошки наоѓалишта – „пловечкиот град“ Нан Мадол, кој се состои од 92 мали острови, меѓусебно поврзани со канали.

Архипелагот се наоѓа на околу 3.600 километри источно од Филипините, среде Пацификот, па поради тоа, им е доста непознат на луѓето. Мегалитските структури на нив личат на колипки.

Ископувањата покажаа дека Нан Мадол е изграден пред повеќе од 200 години пред нашата ера. Тој податок е збунувачки, со оглед на тоа дека се работи за камени блокови, коишто се претешки за да можат луѓе да ги состават.

Сепак, деталните испитувања покажаа дека монолитните живеалишта не настанале по природен пат.

Исто така, се уште е непознато од каде е донесен тој материјал, имајќи предвид дека во близина не постои ништо што би можело да биде извор на тие камени структури.

loading...