Темпура – 天ぷら

715

Темпурата е традиционално јапонско јадење …

Потребно 

  • 400 гр свежи ракчиња
  • 400 гр разновиден зеленчук (пиперки, кромид, букавка, тиквички и сл.)
  • 250 гр пченично остро брашно
  • 250 гр пченично меко брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 2 белки
  • 700 мл многу ладна вода
  • масло за пржење
  • 1 лажица мелен сув зачин

За сервирање

  • сос од соја
loading...

Подготовка

  • Ракчињата ставете ги кратко за замрзнувач, а потоа исчистете ги од оклопот.
  • Зеленчукот и печурките измијте ги убаво, исушете ги и исечете ги на стапчиња (на пиперките излупете има ја кожата).
  • Ставете го брашното во подлабок сад, додадете го и прашокот за пециво и измешајте. Додадете ги белките и ладната вода и со маталка убаво изматете да добиете течно глатко тесто. Тестото кратко ставете го во фрижидер.
  • Во далбока тава убаво загрејте го маслото. Зеленчкукот посипете го со мелен сув зачин и измешајте.
  • Со рака земајте од зеленчукот, потопете го во тестото и ставете ги во врело масло да се пржат. Истото направете го и со ракчињата.
  • Испржениот зеленчук и ракчиња извадете ги од маслото со решеткаста лажица и ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.
  • Послужете ги веднаш на топли чинии испрскани со сос од соја.
loading...