Тинејџерите по природа се себични и тоа е добро

1925
Booking.com INT

Според новото истражување спроведено во Универзитетот Колумбија во Њујорк, процесот во мозокот кој кај тинејџедрите предизвикува себичност и насоченост кон сами себе исто така, е одговорен за зајакнување на можностите за учење.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Во истражувањето учествувале 41 тинејџер и 31 возрасно лице. Истражувачите им ги скенирале мозоците во време додека извршувале одредени задачи со учење и откриле дека во мозоците на тинејџерите има „сигнал за награда“, кој е предизвикан со пронаоѓање на задоволство  и погаѓање точни одговори, поврзан со делот на мозокот кој управува со помнењето, што не е случај кај возрасните. Всушност, кај тинејџерите анализата покажа зголемена активност намозокот во хипокампусот, каде се наоѓаат центрите за помнење.

– Она што можеме да го извлечеме од оние резултати не е дека тинејџерите општо гледано имаат подобро помнење, туку дека начинот на помнење е поинаков, изјави професорот Дафна Шохани, кој го водеше истражувањето.

– Со спојувањето на двете работи кои не се сами по себе поврзани можно е дека адолесцентскиот мозок се обидува да изгради побогато разбирање на својата околина за време на важните фази во животот. Адолесценцијата е време на развој на независност па се поставува прашањето што мозокј  би правел во тој период ако не да стави во пета брзина, изјави професорот Шохами.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...