Трик што ќе ви помогне да ја издржите диетата

473

Според неодамнешната студија на холандски и португалски истражувачи, доколку за време на диетата си дозволиме на себе еден ден во неделата кога можеме да го прекршиме режимот на исхрана и да изедеме некое омилено „забрането“ јадење, поголеми се шансите дека ќе ја издржиме диетата. 

Истражувачите следеле две групи на испитаници кои сакале да ја намалат телесната тежина – првите секојдневно внесувале по 1.500 калории, додека другите шест денови внесувале по 1.300 калории, а седмиот ден  2.700 калории.

Забележано е дека испитаниците од првата група полесно ја губеле мотивацијата, додека другите, бидејќи знаеле дека седмиот ден ќе можат да јадат што ќе посакаат, имале поголема волја и биле помалку подложни да се откажат од диетата.

Исто така, губењето на килограмите на двете групи било слично.

loading...