Ферментираните намирници го зајакнуваат имунитетот

907
Booking.com INT

Јогуртот, кефирот, киселата зелка, киселите краставички и останатите туршии кои се прават со природна ферментација, без додавање на оцетна киселина, се богати со пробиотици кои ја одржуваат рамнотежата на цревната микрофлора. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Пробиотските бактерии го подобруваат варењето, метаболизмот и имунитетот.

Важно е што одредени видови јогурт содржат Lactobacillus reuteri  – бактерија за која е откриено дека го блокира размножувањето на вируси во телото кога ќе се разболиме.

Сличен ефект има е ресвератолот кој се наоѓа во црното вино. Овој полифенол освен во црното вино и грозјето, се наоѓа и во боровницата, црното чоколадо и кикириките.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...