Фејсбук планира да воведе „даунвоут“ копче

450
Booking.com INT

Компанијата Фејсбук планира да воведе опција за негативно оценување на постови, така наречен „даунвоут“, при што корисникот поретко ќе го гледа посочениот коментар.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Според Фејсбук, не се работи за одамна најавуваното „дислајк“ копче, но сепак принципот ќе биде сличен. Доколку наидете на коментар што не ви се допаѓа, опцијата „даунвоут“ ќе го скрие тој коментар за вас, но не и за другите корисници.

Опцијата ќе има можност коментарот да се оцени како „навредлив“, „збунувачки“ или „надвор од темата“. Засега „даунвоут“ опцијата е тестирана кај помал број корисници на Фејсбук во САД.

Според аналитичарот Мартин Гарнер, Фејсбук не сака да преземе одговорност за криење или цензурирање на туѓите коментари и покрај тоа што се соочи со серија такви пораки по победата на Доналд Трамп на претседателските избори во САД.

Место тоа, вели Гарнер, Фејсбук ќе ги остави самите корисници да решаваат дали одреден коментар сакаат да го гледаат поретко на мрежата, со „даунвоут“ опцијата.

Фејсбук сепак паралелно вработува поголем број техничари чија задача ќе биде да ги проверуваат постовите и коментарите и да ги отстрануваат лажните или навредливите коментари.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...