Фејскини | Најбизарниот изум до сега | Видео

604
Booking.com INT

Иако е исклучително популарен во Кина, фејскини на жителите на другите краишта во светот им делува многу застрашувачки. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Додека потемнетиот тен на Запад претставува идеал, во Азија исклучително се цени светлиот тен. Кинеските за да останат бели и во текот на летото изумија фејскини.

Тоа е парче ткаенина која го штити лицето од потемнување на сонце, од алги и од каснување од медузи. Го изумил Џанг Шифан од Кингдаа во 2004 година, пишува „Лонли планет”.

Фејскини целосно го покрива лицето и вратот, а исклучок се само отворите за очите, устата и носот.

И додека во Кина претставува сосема вообичаена глетка (истото важи и за носење на чадор по сончево време), во другите делови на светот не е многу пријатен призор бидејќи потсетува на маските кои ги носат криминалците.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...