Финската сауна има позитивни ефекти врз здавјето

3137
Booking.com INT

Финската сауна е сува сауна во која влажноста на воздухот се држи на ниско ниво (10 проценти – 20 проценти), додека температурата на воздухот е висока и изнесува од 70 до 100 степени Целзиусови. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Престојувањето во финска сауна доведува до загревање на телото и препотување, со што се забрзува метаболизмот, се подобрува циркулацијата и се зајакнува имунитетот.

Истовремено се отстранува вишокот вода од телото, како и токсините.

Сауната исто така има и антистресно дејство и ја ублажува напнатоста и болката во мускулите.

Сепак, лицата што патат од срцеви болести, хипертензија или хипотензија, како и бремените жени и малите деца треба да избегнуваат користење на сауна.

финска сауна

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...