Храна што помага за слаби и кршливи нокти

1427
Booking.com INT

Доколку сакате да ги зајакнете вашите нокти и да го забрзате нивниот раст, треба да јадете храна што е богата со протеини. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Протеините се неопходни за производство на кератин, кој покрај калциумот, селенот, сумпорот и калиумот ги создава ноктите.

Најдобри извори на протеин се: месото, млечните производи, јајцата, рибата, мешунките, семките и јаткастите плодови. 

За здрави нокти важен е и внесот на витамин Б, особено биотинот, што се наоѓа во јагодите, малиние, бадемите, оревите и другите јаткасти плодови, како и во месото, јајцата и рибата.

Исто така и витаминот Б-12 е важен за убаавиот изглед на ноктите.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...