Хранливи вредности во шипката | Rosa canina

790
Booking.com INT

Шипката е богата со витамин Ц, витамин А, калциум и железо. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Витаминот Ц е посебно важен во текот на есенскиот и зимскиот период бидејќи ги олеснува респираторните инфекции и превентивно делува против астмата.

Шипката исто така содржи биофлавоноиди, пектин, витамин Е, витамин Б-комплекс, селен, манган, како и мала количина на магнезиум и калиум.

Поради големиот број на витамини и минерали шипката помага и во зајакнување на имунитетот.

Благодарение на големата количина на антиоксиданси, шипката може да помогне и во намалување на нивото на холестерол и високиот крвен притисок, чии покачени вредности претставуваат фактор на ризик за појава на кардиоваскуларни заболувања.

%d1%88%d0%b8%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b07

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...