Хранливи вредности со кои изобилуваат црешите

593
Booking.com INT

Црешите поседуваат многу хранливи вредности, поради тоа е препорачливо да се консумираат во големи количини. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Во 100 грамови цреши (без семка) има 13 грамови шеќер, еден грам протеин, 0.2 грамови масти и два грамови влакна (вкупно 63 калории).

Кога станува збор за витамини и минерали, црешите содржат витамин Ц, мала количина на витамин Б-комплекс, како и железо, калиум, и мала количина на манган, магнезиум и бакар.

Тие се богати со антиоксиданти, и тоа особено со антоцијани и флавоноиди за кои бројни истражувања покажаа дека помагаат како превенција за карцином, кардиоваскуларни заболувања, гојазност и дијабетис тип 2.

Црешите исто така, изобилуваат и со вода, па благодарение на тоа го спречуваат и ублажуваат заморот и главоболката кои се јавуваат при дехидрација на организамот.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...