Циметот ги намалува штетните ефекти на масната храна

874
Booking.com INT

Исхраната што е богата со масти го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, додека истовремено може да доведе до вишок килограми, дијабетис тип 2 и други заболувања. Научниците неодамна открија дека циметот би можел да ги ублажи овие штетни ефекти. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Врз основа на дванаесетгодишно истражување спроведено на глувци, научниците утврдиле дека животните што консумирале цимет, а чија исхрана содржела голема количина масти, качиле малку телесна тежина, имале поздрави новоа на липидот, шеќерот и инсулионот, отколку групата на глувци што само јаделе исхрна богата со масти.

Утврдено е дека животните што јаделе цимет имале помалку молекули што имаат улога во складирањето на мастите, како и дека овој зачин има антиоксидантно и антифламаторно дејство.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...