Човечкиот мозок функционира како безжичен скенер за емоции

721
Booking.com INT

Научниците од британскиот Универзитет Шефилд сметаат дека човечкиот мозок функционира како безжичен скенер за човечки емоции и чувства, чиј принцип на дејност е сличен на откривање на вифи-врски.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Според истражувачите, “брановидните процеси” во големиот мозок го набљудуваат, т.е. го скенираат однесувањето и социјалната активност на луѓето во околината, кои пак ги образуваат човековите погледи кон сето тоа. При совпаѓање на активноста на браните во мозокот, или таа кога велиме дека две или повеќе лица се “на истата бранова должина”, социјализацијата во одредена група е покомпактна.

Така, тие се спремни да одат на исти музички настани, забави, или религиозни и други видови собири.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...