Јаболката и праските најотровни | Овошјето и зеленчукот содржат пестициди кои можат да бидат смртоносни за вас!

668
Booking.com INT

Одлучивте да ги следите советите на лекарот за здрава исхрана и купивте јаболка, праски или целер? Размислете добро! Овошјето и зеленчукот содржат пестициди кои можат да бидат смртоносни за вас!

Bitcoin Exchange CEX.IO

Според истражувањето спроведено од страна на непрофитната Американска асоцијација на животната средина EWG (Environmental Working Group), јаболката има најмногу пестициди, а следат праските, јагодите, грозјето, целерот, спанаќот и слатката пиперка. Особено загрижувачки е дека остатоците од пестицидите не можат целосно да се отстранат ниту со темелно миење.

Повеќето модерни земјоделци користат барем некој вид на хемикалија, но многу е важно да се користат само дозволените пестициди – велат нутриционистите

Конвенционалните методи на одгледување на овошје и зеленчук користат на стотици пестициди за да се убијат штетниците и да се зголемат приносите.

Сепак, многу научници големата стапка на рак ја поврзале за овошјето, додека за другите допрва се откриваат несаканите ефекти.

Дефинитивно постои врска помеѓу пестицидите и канцерогените агенси, но до кој степенот овие хемикалии влијаат на појавата на рак не е утврдено. Сигурно е дека пестицидите се наоѓаат во храната, до одреден степен влијаат врз развојот на ракот – вели Слободан Чикариќ, онколог и претседател на Здружението за борба против ракот.

пестициди-001

Врз основа на дефиниран план за следење, и ние вршиме земање мостри на овошје и зеленчук кои се на пазарот. Минатата година, 16 пратки од Турција – лимони, мандарини, портокали и калинки – имале остатоци од пестициди над дозволеното, и вратени се назад, а во домашното производство овие средства биле пронајдени во примероци од јаболка, сливи, грозје, пиперки, краставици, малини и спанаќ.

novi-svjetski-poredak.com

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...