Јогуртот и непријатниот здив од устата | Бучен Козјак

2238
Booking.com INT

Ефикасно средство против непријатниот мирис од устата се две чаши јогурт дневно.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Неодамнешните истражувања на американските научници покажале дека активните состојки на јогуртот ефикасно ги уништуваат причинителите на непријатниот мирис од устата.

После само две недели пиење јогурт, во наслагите во устата на доброволците дошло до значително намалување на бројот на бактериите кои предизвикуваат непријатен здив, како и до намалување на хидроген сулфатот, главен кривец за непријатниот здив од устата. Ова намалување е околу 80% и тоа е постигнато со само 2 до 3 децилитри јогурт дневно.

Покрај тоа, јогуртот довел и до намалување на вкупните наслаги во устата, како и до подобрување кај оние лица кои пателе од гингивит (воспаление на гингивите).

%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%b0%d0%ba1

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...