Јодот е значаен за човековиот организам

2179
Booking.com INT

Јодот е неоходен за нашиот организам со цел правилно да функционира, а доволното внесување на јод е особено важно за трудниците и децата. 

Bitcoin Exchange CEX.IO

Јодот има клучна улога за растот и развојот на децата, придонесува за здравјето на кожата, косата, ноктите и забите и влијае на нивото на енергија.

Сепак, бидејќи не е доволно присутен во нашата исхрана, можно е да се јави недостиг на овој важен минерал.

За деца од една до три години потребно е 80 микрограми јод, од четири до осум години – 90 микрограми, од девет фо 13 години – 120 микрограми, а за лица постари од 13 години препорачаната дневна доза на јод изнесува 150 микрограми.

За време на бременоста препорачано е на дневно ниво да се консумира по 220 микорограми јод, додека за време на доењето 290 микорграми.

Споделете со вашите пријатели … !!!

Јод – прва линија на одбраната од рак на града

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...