12 проверени знаци дека хакерите ви го шпионираат компјутер

2551

Сајбер нападите се многу чести и сите се грижиме за безбедноста на нашите податоци.

За да спречите кражба на лозинки и други важни податоци, ќе треба да обрнете внимание на секоја промена на вашиот компјутер.

Прочитајте ја оваа статија за да научите како да препознаете дали вашиот компјутер е хакиран.

Ако откриете дека е, ќе ви кажеме што е потребно да сторите во врска со тоа.

1. Антивирусот е исклучен

Ако не сте го исклучиле својот антивирус, но сте забележале дека е исклучен, вашиот компјутер најверојатно е хакиран. Антивирусот не може да се исклучи сам по себе. Првото нешто што хакерите го прават е да го исклучат антивирусот за да си олеснат пристап до вашите документи.

2. Лозинката не работи

Ако не сте ја менувале лозинката, а таа одеднаш престанала да работи и не можете да пристапите до своите нарачки, бидете внимателни – вашиот компјутер е најверојатно хакиран.

3. Ви се зголемил бројот на пријатели

Ако забележите дека одеднаш имате повеќе пријатели на социјални мрежи кои не ги знаете и не се сеќавате дека сте ги додале, тоа значи дека вашиот налог е хакиран и се користи за испраќање спам пораки.

4. Нови икони на контролниот панел

Ако отворите пребарувач и приметите нови икони на контролниот панел, тоа може да биде знак за инфилтрирање на некој опасен код во вашиот компјутер.

5. Курсерот се оддалечува сам од себе

Kursor se pomera sam od sebe

Ако забележите дека курсерот се движи сам од себе и покажува нешто, вашиот компјутер дефинитивно е хакиран.

6. Вие сте пренасочени на други сајтови

Ако пребарувачот ве пренасочува на други сајтови, време е да бидете предупредени. Истото важи и за ситуации кога ќе кликнете нешто во полето за пребарување, а наместо да одите на страница на Google, одите на други сајтови кои не ги знаете. Знак дека сте хакирани е и премногу често излегување на pop-up прозорците.

7. Избришани датотеки

Вашиот компјутер дефинитивно е хакиран ако забележите дека некои датотеки и програми се избришани без ваше знаење.

8. Вашите лични податоци се наоѓаат на inetrnet, иако не сте ги ставиле таму

Проверете го ова користејќи го полето за пребарување: побарајте информации за себе кои не сте ги ставиле на интернет. Ако ги најдете, некој го пробил вашиот компјутер и ви ги украл податоците.

9. Добивате лажни антивирусни предупредувања

Ако видите антивирусни предупредувања кои изгледаат поинаку од вообичаеното, ова е јасен знак дека сте хакирани. Друг лош знак е ако имате нов антивирус кој не сте го инсталирале сами.

10. Невообичаено однесување на камерата

Проверете ја камерата: ако индикаторот трепка сам од себе, рестартирајте го компјутерот и проверете дали повторно светка за околу 10 минути. Ако трепка, вашиот компјутер е хакиран.

11. Компјутерот работи многу бавно

Ако дури и за наједноставните операции на вашиот компјутер е потребно многу време и забележавте значителен пад во брзината на интернет конекцијата, ова може да биде знак дека некој го хакирал вашиот компјутер.

Што да направите:

• Предупредете ги пријателите и другите луѓе на кои им праќате мејлови дека вашиот компјутер е хакиран. Кажете им да не ги отвораат пораките и не кликаат на линковите од вас.

• Информирајте ја банката дека е можно дека се објавени личните информации. Дознајте како да ги искористите вашите пари.

• Избришете ги сите непознати програми и оние кои не можете да ги подигнете.

• Инсталирајте доверлив антивирус и скенирајте го системот.

• Променете ја лозинката на сите налози.

• Ако ништо од ова не го решило проблемот, консултирајте се со специјалист.

12. Печатарот не работи правилно

Сајбер нападите не влијаат само на компјутерот, туку и на печатарот. На пример, печатарот одбива да печати нешто што не сте сакале.

Image source: brightside.me

loading...