28 совети на старите шамани кои мора да ги запомните! (ФОТО/GIF)

4292
Booking.com INT

Уметност да се сака – е најголемaтa уметност која постои на Земјата. Научeтe да ги сакатe сите, дури и своите непријатели!

Bitcoin Exchange CEX.IO

Шаман означува човек кој се наоѓа во центарот на верскиот и културниот феномен на шаманизмот. Следбениците на шаманизмот, шаманот го сметаат за врач или чудотворец кој има способност во текот на своите патувања, во состојба на транс да стапи во контакт со “светот на духовите.”

Зборот шаман веројатно потекнува од санскритскиот срман (аскетски), а според Кембел од манџурскиот саман (оној кој го познава екстатичното искуство), односно лице чии моќи се базирани на екстатичното искуство.

Терминот шаманизам се однесува на верувањата дека со светот управуваат непознати сили и душите на умрените (слично на анимализмот), со кои може да зборува само посебно надарен човек, односно шаман, и на низа постапки со кои лечи болести, ѝ укажува на заедницата да ги поднесува жртвите и ги испраќа душите на починатите на другиот свет. Се верува дека тоа се постигнува со преминување преку оската на светот и создавање на посебни односи со духови, или со здобивање на контрола над нив.

На шаманите им се припишува способноста за управување со временските прилики, гатања, толкување на соништата, астралната проекција, патувања низ “повисоките” и “пониските” светови. Шаманските традиции постојат ширум светот уште од праисторијата.

1. Кога одите по пат и здогледате перо, кое лежи на земјата, подигнете го и однесе го дома, и ставете го во вазна, закачете го да виси, или само ставете го на полица. Тоа е моќна амајлија подарена од небото. Забележувајте такви знаци на Духовите.

2 Собирајте камења од реката. Тоа поседува голема сила и енергија.

3. Со сите сили трудете се да им помагате на другите. Ако не можете да им подарите радост, барем не им нанесувајте болка.

4. Тешкотиите … се формалности! Сериозни тешкотии – се сериозни, но формални! Постои небо, понекогаш покриено со облаци, но треба да се потрудите да се издигнете над тие облаци, ќе го видите истото небо – сино. Мир на сите!

5. За да им се доближите до соништата, понекогаш е доволно да се направи само еден чекор. Не се плашете од тешкотиите, нив секогаш ќе ги има. Белиот пат нека сите ве следи во сите ваши напори!

6. Вашиот примарен морален принцип мора да биде откажување од нанесување повреда било кому. Овој принцип во вашиот живот мора да биде многу цврст: “Јас никогаш никого нема да повредам.” Размислете …

7. Кога ќе станете извор на среќа на живите суштества самите ќе станете најсреќни. А ако сте станале извор на страдањатоа на другите, први ќе станете несреќни. Размислете …

8. Најмалку еден час дневно поминувајте во тишина … таа ви е потребна, исто како и комуникацијата.

9. Уметноста да се сака – е најголемата уметност која постои на Земјата. Научете да ги сакате сите, дури и своите непријатели!

10. Не фрлајте ѓубре во водените текови. Никакво. Духот на водата може многу да се налути. Да се смири духот на водата, во неа можете да фрлите леб, млеко, монета.

11. Своето минато обично го нарекуваме златно доба, златни денови. Тоа е грешка. Важно е да се сфати дека секој момент кој доаѓа во вашиот живот токму тој е златното време.

12. Не постои совршена религија и вера, не постои полоша, Бог е еден. Затоа, молете се на кого сакате, но имајте на ум многу важна заповед: живејте по совеста, почитувајте ги своите предци, сакајте.

13. Ако сакате да го промените светот, прво променете се себеси. Научете да ја поседувате енергијата на радост и енергијата на љубовта. Ова се главните моменти и доживувањата на човекот. Насмевката, смеата, радоста, поседуваат огромна моќ. Кога ќе го научите тоа, ќе откриете за себе “љубов”.

14. Постои многу добра поговорка: “Раката на оној кој дава не е страдна.” Ако е можно, обидете се да им давате на сиромашните и на оние на кои им е тоа потребно. Не е важно што ќе биде тоа, важен е само процесот.

15 Животот – е ѓаволски краток временски период. Не го трошете на кавги и солзи, навреди и алкохол! Можете да создавате добрина, да раѓате деца, да се одмарате и да правите многу други убави нешта!

16. Ако вашиот сакан човек почнал да беснее на вас, и ако не сте виновни – прегрне го и држете го цврсто, тоа ќе го смири.

17. Ако ви е лошо на душата и чувствувате замор, слободно пејте … Пејте она што душа ви сака. Таа понекогаш сака да проговори …

18. Секогаш имајте на ум: не постои најисправна религија, не постои најисправна вера, најпаметни свештеници или други култови. Бог е еден. Бог е врвот на планината, а разни вери и религии се патеки до тој врв. Молете се на кого сакате, но знајте, главната ваша цел не е да се биде безгрешен, туку да се достигне и да се осознае Бог.

19. Ако сте се одлучиле да правите нешто, не се сомневајте во себе. Стравот ве присилува да отстапите од вистинскиот пат, бидејќи тоа е главната алатка на злото. Притоа, не очајувајте ако не сте успеале од прва. Секоја мала победа, ве приближува поблиску до Големата победа.

20. Запомнете една многу важна работа во животот: секој добива според неговите заслуги. Не ги пропуштајте проблемите во вашата душа, во своите мисли, тогаш проблемите нема да стигнат до вашето тело.

21. Животот нема да ви го сврти грбот, но многу малку луѓе сфаќаат дека вие самите сте направиле пресврт. Сите лоши мисли насочена кон другите, ви се враќаат вам. Сета завист, исто така, на крајот доаѓа до вас. Зошто тоа ви е потребно? Живејте мирно, спокојно и одмерено … не треба да завидувате на ништо … Па, што ако некој човек има подобар автомобил, образот нема да му биде подобар, заради автомобилот … Смејте се почесто, и вам со насмевка ќе ви одговараат минувачите, блиските, па дури и и самиот живот.

22. Ако сакате да ве почитуваат, со почитување однес увајте се кон другите. На добро одговарајте со добро, на злото одговорете со рамнодушност. Човекот кој ви нанел зло, најмногу ќе страда од фактот дека вие не сте обрнале внимание на тоа.

23. Немојте да пиете. Воопшто не пијте. Алкохолот го уништува организмот, мозокот и душата. Алкохолот навистина убива, не правете глупости. За да се релаксирате постои сауна, за да се расположите постои песна, за да најдете заеднички јазик постои чај, а поблиску да се запознаете со жената на крајот на краиштата постојат слатки …

24. Заради ништо не жалете, тоа е непотребно. Сè што се случува, се случува заради повисока волја, и сè води на подобро.

25. Слушајќи добра музика се чистите себеси од негативна енергија акумулирана во текот на денот. Музиката е еден вид на медитација која може да доведе да ја почувствувате хармонијата со себеси.

26. За подобро да дишете, за срцето да не ве гуши, научете да плачете …

27. Секоја жена купувајќи производи, купува идни среќни денови за своето семејство. Секое свежо, убаво, сочно и со пријатен мирис зеленчук или овошје – е ден на радост и мирен живот во тоа семејство. Човекот, од друга страна, треба да обезбеди пари на жената, така таа може да избере производи со највисок квалитет. Семејството, кое штеди на производи станува сиромашно и несреќно, бидејќи штедењето на производи е штедење на среќата на своите родени.

28. Ако чувствувате дека не ви е добро и дека сте загрижени за нешто, почнете да изведувате лесно движење на телото во форма на танц. Ќе ја вратите својата енергија во претходната состојба и ќе го очистите умот од страдања.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...