Трик кој ја чисти мувлата и непријатниот мирис од машината за перење

3232
Booking.com INT

Не сте ни свесни колку нечистотија останува по секое перење.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Поради бактериите кои се акумулираат во неа по секое перење потребно е неколку пати во годината да ја исчистиме машината за перење – вратата, гумата, барабанот, садот за прашок и филтерот.

Ако не се чистат редовно, поради вишокот на вода која се задржува во гумата на вратата, може да се појави мувла, каменец и многу непријатен мирис.

За да се решите од оваа непријатна појава, направете го следново. Ќе биде отребно:

  • течно средство за чистење (по можност со содржина на хлор)
  • сунѓер (кој нема да ви биде жал да го фрлите)
  • ракавици
  • 25 грама лимонтус

Постапка:

– Првиот чекор во борбата со мувлата ќе биде обично бришење со хартиено марамче на внатрешноста на машината за перење, за да ја решите акумулираната нечистотија.

– Потоа, нанесете било кое средството за чистење (со содржина на хлор) на гумата, по целата површина, рамномерно распоредувајќи го средството.

– Затворете ја вратата и оставете ја машината така 2 часа.

– По истекот на ова времето, вклучете ја машината во режимот “плакнење” за да го исплакнете средството за чистење.

– Потоа во одделот за прашок сипете го лимунтусот, и вклучете ја машината на највисока температура.

По оваа постапка, вашата машина за перење ќе засвети како нова. Повторете ја оваа постапка колку што е потребно за еден месец за конечно да се ослободите од мувлата.

Превентивното одржување значително го продолжува животниот век на вашата машина за перење. Затоа, редовно избришете ја внатрешноста на машината за перење со крпа натопена со оцет или асепсол за да не се појават мувлата и каменецот, соберете го вишокот вода од гумата и по секое перење, оставете ја машината со отворена врата.

Еднаш на секои три месеци, вклучете ја машината “на празно” така што во одделот за прашок ќе ставите две лажици сода бикарбона и половина чаша дестилиран оцет.

Не заборавајте обавезно да го исчистите филтерот на машината за перење, чија задача е да ги собе сите ситни ствари, како што се парчиња на ткаенина и копчиња, кои се вообичаени причинители за затнување на машината.

Поради огромните количини на влага и топлина, филтерот душа дал за саобирање бактерии, па редовното чистење е потребно поради нечистотијата, но и поради можните дефекти.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...