8 бизарни измислици за бременоста, кои всушност се сосема точни

18784
Booking.com INT

Уште од првите недели на бременоста, идната мајка почнуваат да ја заплашуваат со приказни на старите жени: да не си се осмелила да ја кратиш костата, не купувај нова облека, не јади риба, да не си се осмелила ниту помислила да плетеш …

Bitcoin Exchange CEX.IO

Ова денеска многу смешно звучи, но сепак некои од овие стари суеверија имаат смисла.

За Вас подготвивме верувања за бременоста кои имаат научна позадина.

1. Ако милувате мачка, вашето дете ќе има многу непријатели

Постои вистински непријател и тоа е токсоплазмата, чии носители се мачките. Навистина има смисла да се избегне контактот со мачки за да се избегнат инфекции во рамките на матката.

2. Ако седите на прагот, злите духови ќе ви го однесат бебето

Бремените жени дефинитивно не треба да седат на прагот и на други места изложени на провев. Имунолошкиот систем во бременоста може да биде ослабен, а студот и болката во половината со сигурно нема да го зајакнат вашето здравје.

3. Ако јадете црвено овошје, детето ќе има жолти обравчиња

Црвените бобинки се силни алергени, иако односот кон нив во исхраната варира. Руската традиционална медицина не препорачува нивна употреба, додека западната медицина го советува обратното.

4. Ако гледате ужасни филмови, бебето ќе биде грдо

На почетокот на секој филм, постои посебно предупредување кое се однесува на бремени жени, и тоа не е без причина. Поради хормонални промени, жената е многу чувствителна и премногу стрес може да доведе до нарушувања на крвниот притисок. Најдобро е да ги оставите ужасните филмови за некое друго време.

5. Ако седите со прекрстени нозе, бебето ќе има криви нозе

Прекрстените нозе можат да доведат до проблеми со испораката на крв и формирање на проширени вени. Затоа е најдобро да заборавите на тоа за време на бременоста и користете побезбедни положби.

6. Ако спиете на грб, бебето може да се задуши

Спиењето на грб, особено во последните фази од бременоста, може да доведе до блокада на долната шуплива вена. Ако бремената жена редовно спие во оваа позиција, може да почувствува слабост и вртоглавица поради недостаток на кислород, а бебето може да развие хипоксија.

7. Ако простирате алишта, папочната врвка може да се смота околу бебето

Проблемот не е во ширењето на алиштата, туку во подигањето на двете раце. Ако го сторите тоа за кратко време, ништо страшно нема да се случи. Меѓутоа, ако тоа го работите подолго време, тонусот на матката може да се зголеми, што е опасно за бременоста.

8. Забрането е капење оти ќе ја измиете силата на вашето бебе

Топла бања, особено во раните фази на бременоста, може да доведе до абортус. Иако навистина би било убаво да си дозволите топла бања без никакви последици.

9. Момче или девојче?

Се вели дека ако стомакот е насочен напред, жената носи момче. Ако е круг, чека девојче. За жал, на обликот на стомакот влијаат само мускулите и положбата на органите. Значи, ова суеверие е мит, како и сите други обиди да се открие полот на бебето. Најдобар начин е ултразвукот, иако понекогаш покажува грешка.

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...