Beppu – Град кој живее во постојана пареа | Фото/Видео

1163
Booking.com INT

Добродојдовте во Beppu, јапонски град кој благодарение на трите илјади вулкански гејзери, константно е обвиткан во пареа.

Bitcoin Exchange CEX.IO

За неговата геотермална атрактивност Beppu може да му заблагодари на активноста на најголемиот јапонски вулкан Асу, кој е оддалечен стотина километри од овој град на островот Кјушу.
mount-aso

Mount Aso

Речиси трите илјади геотермални извори, секојдневно исфрлуваат повеќе од 130 илјади тони вода што врие. Поголема активност од тој тип се случува единствно во Националниот парк „Јелоустон“ во САД, пишува „Дејли Мејл“.

Токму заради тоа, Beppu е најголем геотермален ресорт во светот, а името на секој извор го вклучува и зборот „пекол“. Најголеми геотермални извори се премногу врели за капење, а често ги нарекуваат и „осумте пеколи на Бепу“.

Еден од нив е „Планинскиот пекол“, каде температурата на водата е 90 степени Целзиусови. Посетителите на тоа се предупредени и со знаци, а во ресортот можат да уживат во разни „деликатеси“, меѓу кои и варени јајца на пареа.

beppu-1

Секако, од ова не профитира само туризмот, туку полаза од оваа необична природна појава имаат и домаќинствата и индустријата.

Асу првпат по две децении еруптира минатиот месец и подрачјето во радиус од околу 150 километри беше прекриено со „дожд“ од сива пепел.

A VISIT TO THE 8 HOT SPRINGS OF BEPPU – ONE HELL OF A TOUR!

1-sea-hell

1. “Sea Hell”

2-shaven-head-hell

2. “Shaven head Hell”

3-mountain-hell 3-mountain-hell

3. “Mountain Hell”

4-cooking-pot-hell

4. “Cooking pot Hell”

5-demon-mountain-hell

5. “Demon Mountain Hell”

6-white-pond-hell

6. “White pond Hell”

7-blood-pond-hell

7. “Blood pond Hell”

8-waterspout-hell

8. “Waterspout Hell”

Booking.com INT Bitcoin Exchange CEX.IO
loading...