Гравиола – Растение кое го уништува ракот

1456

Гравиолата во лекувањето на малигните болести ги уништува само канцерогените клетки, го штити имунолошкиот систем, го спречува создавањето на смртоносни инфекции и воспоставува нормална работа на органите

На врвот на листата на моќни антиканцерогени растенија, според мислењето на експертите, се наоѓа гравиолата (Annona muricata), чија природна средина е јужниот дел на Мексико, Перу и дел од Бразил, додека најмногу се одгледува на територијата на Северна Америка и западниот дел на Африка. Гравиолата е зимзелено растение со благ и пријатен вкус, кој потсетува на јогурт од јагоди, комбиниран со ананас и банана.

За исхрана се употребува плодот во свеж облик или сокот, а лековито е целото растение – кората, листовите, плодот и семките. Некаде чајот од листовите на гравиолата се користи како средство за смирување и против дијабетис, некаде за лекување на црниот дроб, се препорачува за подобар сон, против болки во жолчката и настинка, но и ккао средство за брзо отрезнување. Во Африка својата примена ја наоѓа како аналгетик и лек за детска треска.

Современите истражувања покажуваат дека гравиолата има силно антиканцерогено дејство. Ако им се верува на експертите, гравиолата ефикасно ги уништува клетките на ракот, и е дури 10.000 пати посилна во однос на современите лекови кои се користат во хемотерапијата.

Продолжува на страна 2